fictieve_wereldreis

Fictieve wereldreis: afl. 23, the Wonders of Whaka

De Rotterdamse illustrator Pieter M. Dorrenboom en zijn vriendin Marly Weemen hebben dit jaar wederom geen geld om op vakantie te gaan… Maar wie geen geld heeft moet fantasierijk zijn! Daarom heeft Pieter het plan opgevat om samen met Marly een fictieve wereldreis te maken aan de hand van de ansichtkaarten, reisbrochures, reisgidsen en foto-souvenirboeken die hij door de jaren heen verzameld heeft.

Aflevering 23, the Wonders of Whaka

Het gebied waar wij thans vertoeven is er een met veel geothermische activiteit van vulkanische oorsprong. Dat uit zich in de vorm van warmwaterbronnen, geisers en opborrelende modderpoelen. Met al dat gerommel zo vlak onder de grond komt ook flink wat waterstofsulfide en zwaveldioxide vrij. Dat verklaart meteen waar die stank vandaan komt waar ik het in de vorige aflevering over had. Met name de waterstofsulfide kan aansprakelijk gesteld worden voor het verspreiden van de geur van rotte eieren.

Het is ons niet geheel duidelijk of deze odeur waar men lichtelijk onpasselijk van wordt ook tot een van de ‘Wonders van Whaka’ wordt gerekend. Het zou zo maar kunnen! Toch kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat de toeristische attractiewaarde daarvan vrij gering is. Gelukkig zijn er ook nog wonderen te bezichtigen in plaats van te ruiken, zoals de Pohutu Geyser. Pohutu betekent zoveel als ‘big splash’, een naam die nogal voor zichzelf spreekt. We hebben ons door de lokale bevolking laten vertellen dat de Pohutu Geyser zo’n tien tot vijftien keer per dag tot uitbarsting komt en daarbij een hoogte tot wel dertig meter bereikt. We hebben geluk, want juist als we komen aanlopen begint de ‘big splash’ vrolijk te spuiten!

afbeelding van foto-vouwfolder 'The Wonders of Whaka', uitgeverij onbekend

afbeelding van foto-vouwfolder ‘The Wonders of Whaka’, uitgeverij onbekend

Een van de andere wonderen van Whaka zijn de kokende modderpoelen. De geur die daar bij vrijkomt is verre van aangenaam te noemen, maar het levert een bijzonder fraai beeld op!

afbeelding van foto-vouwfolder 'The Wonders of Whaka', uitgeverij onbekend

afbeelding van foto-vouwfolder ‘The Wonders of Whaka’, uitgeverij onbekend

Het dorpje Whakarewarewa is eigenlijk meer een openluchtmuseum. De bewoners laten de toeristen ter lering en vermaak kennismaken met de traditionele levenswijze van de Māori. Vandaar dat Whakarewarewa ook wel wordt aangeprezen als ‘The Living Māori Village’.

Marly en ik zijn door het dorp aan het struinen, als we op een groepje schaars geklede mannen stuiten die een ceremoniële dans aan het uitvoeren zijn. Hmm … ik weet het niet, hoor! Ik heb het niet zo begrepen op volksdansjes, al moet ik ruiterlijk toegeven dat de Haka van Māori een stuk imponerender eruit ziet dan de Horlepiep van de Lage Landen.

afbeelding van foto-vouwfolder 'The Wonders of Whaka', uitgeverij onbekend

afbeelding van foto-vouwfolder ‘The Wonders of Whaka’, uitgeverij onbekend

Wordt vervolgd ……

Lees het hele verhaal van deze reis hier

Meer van Pieter ervaar je op zijn persoonlijke facebookpagina

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr

  Tagged: , ,


  Wie is nou eigenlijk die Pieter M. Dorrenboom die nu al weken achter elkaar op Retronique verslag uitbrengt van de fictieve wereldreis die hij samen met zijn vriendin Marly aan het maken is? Vast staat dat hij in Rotterdam geboren en getogen is en sinds 1994 staat geregistreerd als freelance illustrator. Wellicht kent u de illustraties die hij voor het Algemeen Dagblad en andere kranten heeft gemaakt, zijn posters en flyers voor muziekevenementen (zoals het Primitive Festival) of anders de elpeehoezen voor de Nederlandse rockabillyband Batmobile, om maar wat te noemen. Afijn, u kunt het allemaal nakijken op Pieter's website: www.brush-a-gogo.com. Pieter is een groot liefhebber van oud drukwerk, voornamelijk uit de periode uit het midden van de vorige eeuw. Tussen zijn verzameling reclamefolders, labels, verpakkingen en meer van dat spul, zitten ook veel ansichtkaarten, reisbrochures en foto-souvenirboeken die hij door de jaren heen om zich heen heeft verzameld. Die verzameling toeristenmemorabilia vormt de basis van zijn fictieve wereldreis. Een manier van reizen die hij iedereen kan aanraden, ook voor diegenen die niet krap bij kas zitten!


  'Fictieve wereldreis: afl. 23, the Wonders of Whaka' heeft geen reacties

  Wees de eerste die durft te reageren!

  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl