style="display:block" data-ad-format="auto">

Iedereen heeft zijn oldtime favorieten films, ik bijvoorbeeld heb wel wat oudere films die ik vaker kijk, o.a The Blues Brothers (1980), Close Encounters of the third kind (1977), Hellzapoppin’ (1941) en Cry Baby van regisseur John Waters uit 1990.

In Cry Baby speelt Johnny Depp een Rockabilly kompleet met kuif. Deze muzikale komedie was in de bioscoop allesbehalve een blockbuster. Vandaag heeft het een cultstatus, zowel als een film en als een Broadway Musical.
“Cry Baby”, speelt zich af in 1954 in Baltimore, Maryland. Met aan de ene kant de Drapes en aan de andere kant de Squares.
Cry-Baby Walker (Johnny Depp) leidt een wild bestaan, als aanvoerder van de Drapes, heeft hij moeite met gezag en de burgerlijke tuttigheid.

En aan de andere kant is er Baldwin als leider van de Squares, zeer burgerlijk en braaf. Baldwin heeft de pech dat zijn mooie vriendin Allison verliefd is geworden op Cry-Baby. Tenslotte hij en zijn vrienden hebben haar meer te bieden, rijdend in Hot Rods en motoren en de zucht van vrijheid. Bovendien heeft Cry-baby de vaardigheid om de harten te breken van de vrouwelijke tieners: Hij kan namelijk maar een enkele traan huilen.

Cry BabyDaarnaast verbindt Allison en Cry-Baby ook nog dat ze beiden wezen zijn geworden door de ongebruikelijk geschiedenis van hun ouders. Cry Baby’s vader was de alfabet bomber die steden in alfabetische volgorde liet ontploffen, terwijl Allison’s ouders tijdens hun reizen in aparte vliegtuigen vlogen om te voorkomen dat hun kind wees zou worden maar uiteindelijk crashte toch de twee vliegtuigen gelijktijdig.

Dat het liefdesverhaal tussen Allison en Cry-Baby niet ongecompliceerd kan beginnen is al snel duidelijk als toeschouwer. Regisseur John Waters maakt er geen geheim van waar zijn sympathieën liggen. Terwijl Baldwin en zijn vrienden overkomen als een kleinburgerlijke en bekrompen soort, portretteert de regisseur aan de andere kant liefkozend de rock’n’roll rebel.

Cry-Baby is zeker geen film voor iedereen, maar wie geraakt wordt door de maffe humor van John Waters, kan een hoop plezier te hebben – niet in het minst dankzij het feit van een wel zeer bekende cast. Johnny Depp, die bekend stond in de eerste plaats als een glamour jongen van de tiener serie “21 Jump Street”, schittert als een mengsel van Elvis en James Dean, evenals Stephen Mailer (zoon van schrijver Norman Mailer) als Baldwin.Ook te bewonderen zijn: Iggy Pop, die als vriend van Cry-Baby’s grootmoeder een ontspannen bad neemt in een bad in de achtertuin. Ricki Lake en ook voor de voormalige porno-actrice was Traci Lords de rol van Wanda in “Cry-Baby” is een belangrijke stap op weg naar een carrière als erkende actrice.(o.a. Blade en Serial Mom )

Als Johnny Depp in de film de microfoon te hand neemt, dan is de stem van zanger en gitarist James Intveld ( geboren als Jan In’t Veld in Venlo ) te horen.
Terwijl Cry-Baby door de meeste critici goed is ontvangen, is het door het bioscoop publiek maar gematigd ontvangen. Met een box office winst van ongeveer 8 miljoen dollar en een budget van 12 miljoen dollar, was dus de film niet echt een succes, wel heeft John Waters met de latere film Hairspray, Hollywood overtuigd dat de onafhankelijke filmmaker een groter publiek kon bereiken. Net zo als het succes van de gelijknamige Broadway musical. Vandaag de dag wordt “Cry-Baby” beschouwd als een cultfilm – vooral bij de jaren ’50 en Rockabilly fans. Maar het is zeker de moeite waard om deze film eens te zien als een ander soort tiener komedie. En daarbij is de muziek wel van een echt “Rockabilly gehalte.
James Intveld is regelmatig live te bewonderen in Nederland en Europa, ik heb dat genoegen al eens gehad en was zeker verrast.

Cry Baby