Genevieve

Film: Genevieve (1953)

Afgelopen maand kon je hier al een uitgebreid artikel vinden over het Louwman museum. Mocht je nou voorlopig geen kans zien om dit klassieke auto museum te bezoeken, dan kun je altijd nog je dosis oldtimers halen uit de Britse film Genevieve uit 1953.

De twee zijn namelijk aan elkaar verbonden. In het Louwman museum staat de klassieke Darracq uit 1904, die de rol van Genevieve in de film speelt. Inderdaad, de hoofdrol in deze film is weg gelegd voor een auto. De andere auto die prominent aanwezig is in de film, een Spyker uit 1905 is ook in het museum te vinden.
De Britse film Genevieve draait om de klassieke auto race van Londen naar Brighton. Alan McKim (John Gregson, The Battle of the River Plate) is de trotse bezitter van oldtimer Genevieve, waar al zijn tijd, aandacht en geld naar toe gaat. Zijn echtgenote Wendy (Dinah Sheridan) heeft zich hier inmiddels al wel bij neergelegd en gaat met enig enthousiasme mee als passagier tijdens de race van Londen naar Brighton. Aan deze race doet ook Alan’s beste vriend Ambrose Claverhouse (Kenneth More, A Night to Remember) mee, in zijn Spyker uit 1905. Ook hij heeft vrouwelijk gezelschap meegenomen, in de vorm van het veeleisende model Rosalin Peters (de hilarische Kay Kendall, The Reluctant Debutante) en haar behoorlijke grote hond. Tijdens de race besluiten Alan en Ambrose een weddenschap af te sluiten wie er het eerste terug is in Londen, met als inzet Genevieve. De terugweg verloopt echt niet helemaal als geplant, met oververhitte motoren, schapen op de weg en volhoudende politie.
Genevieve was een redelijk groot succes toen de film werd uitgebracht in 1953 en zorgde ervoor dat klassieke auto’s een trend werden, zowel nationaal als internationaal. Maar niet alleen de oldtimers maken de film het bekijken waard. Het is een heerlijk luchtige komedie, waarbij bijna de gehele film zich in één van de twee auto’s afspeelt. De relaties tussen Alan, Wendy, Ambrose en Rosalin zijn hartverwarmend en het Engelse platteland is een perfect decor voor het verhaal. En ook de soundtrack, bijna compleet bestaande uit alleen een mondharmonica, weet de sfeer goed te benadrukken. Al met al een goed alternatief voor een bezoekje aan een museum.

Genevieve

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr


  facebook-profile-picture

  Sharon Kurvers is Freelance journalist en redactioneel vormgever


  'Film: Genevieve (1953)' heeft geen reacties

  Wees de eerste die durft te reageren!

  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl