James Stewart - rear window - & Grace Kelly

Film: Rear Window (1954)

De afgelopen week was er brekend nieuws in de filmwereld. Er was namelijk filmmateriaal gevonden van de horror die tijdens de Holocaust plaatsvond bij de concentratiekampen Ondanks dat het overweldigend beeldmateriaal was, heeft de maker Alfred Hitchcock nooit besloten het te vertonen aan de wereld. Tot nu toe doen dan, want van het filmmateriaal is de documentaire Night Will Fall gemaakt. De documentaire wordt waarschijnlijk halverwege 2015 getoond aan het grote publiek is 27 januari uitgezonden en momenteel tijdens speciale uren terug te kijken via uitzendinggemist.nl. Alfred Hitchcock is dus weer terug als filmmaker. Ondanks dat Alfred Hitchcock ondertussen overleden is, zijn zijn werken, die bijna allemaal meesterstukken, vandaag de dag nog steeds zeer geliefd bij het publiek. Het is dan ook niet verrassend dat drie van zijn werken in de top 50 van IMDB staan. Een van die drie is Rear Window.

Rear Window vertelt het verhaal fotograaf L.B. Jeffries, (James Stewart) die door een gebroken been zijn appartement niet kan verlaten. Om de tijd te doden ontwikkelt L.B. een liefde voor het bespieden van zijn overburen. Zo verzint hij zelfs bijnamen voor zijn buren. Zijn liefde voor het bespieden wordt steeds erger en op ten duur vergeet hij bijna zijn vriendin Lisa, die gespeeld wordt door Grace Kelly. Dan gebeurt er iets aan de overkant. Een van zijn overburen zou namelijk een moord hebben gepleegd. Een invalide vrouw die aan de overkant woont is in geen velden of wegen te bekennen. Haar man Lars (Raymond Burr) verklaart dat ze op vakantie is gegaan, terwijl haar trouwring achter is gebleven. Lisa vertrouwt de echtgenoot van de invalide vrouw niet en gaat op onderzoek uit. Zal de echtgenoot de waarheid hebben gesproken of schuilt er meer achter dit verhaal?

Het is niet verrassend dat bij Rear Window gekozen is voor het genre psychologische thriller. Het genre is immers zeer geliefd bij Alfred Hitchcock. Voor zijn andere bekende werken werkte hij hier ook al mee. Het verhaal van Rear Window is geïnspireerd uit een kort verhaal genaamd It Had to Be Murder van Cornell Woolrich. Woolrich, zou geïnspireerd zijn geworden in het schrijven van de crime de nouvelle door het werk van schrijver F. Scott Fitzgerald. Fitzgerald kennen we allemaal door zijn werk The Great Gatsby.

Net zoals als The Great Gatsby is het concept van Rear Window geniaal. Een kijkje kunnen nemen in het afgedekte leven van onze buren is zeer verleidelijk. Daarnaast brengt Rear Window een aparte sfeer met zich mee. Deze sfeer is in de afgelopen dertig jaar, maar in weinig films voorgekomen. De film speelt zich voornamelijk af in dezelfde ruimte. Hierdoor word je geïntrigeerd door alles wat zich in de ruimte afspeelt. Toch voelt Rear Window op sommige momenten nogal traag en gedateerd aan. Het wordt pas echt spannend in de laatste vijftien minuten. Toch kan je dit zien als een spanning die opgebouwd wordt. Op het einde zit je immers op het puntje van je stoel en weet je nog steeds niet hoe de film af gaat lopen.

Daarnaast is het acteerwerk in de film van een hoog niveau. James Stewart zorgt er voor dat de kijker zich helemaal kan identificeren met zijn personage L.B. Je voelt namelijk met hem mee, als hij hulpeloos toe moet zien hoe anderen het vuile werk voor hem op moeten knappen. Ook Grace Kelly, in de rol van Lisa, is een verschijning die je niet snel vergeet. Hoe ze de eerste scene op toneel komt, kan misschien wel gezien worden als één van de beste filmmomenten in de geschiedenis.

Poster Rear Window

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr


  Kaylee Kotoun is Freelance journalist en recensent


  'Film: Rear Window (1954)' heeft 2 creaties

  1. 29 januari 2015 @ 13:24 sicco

   Leuk artikel over één van mijn all time favorite Hitchcock films. Eén opmerking, de holocaust-Docu die Hitchcock mede maakte zal niet halverwege 2015 getoond worden maar was afgelopen dinsdag 27 jan. al op NPO2 en is nog korte tijd terug te kijken via uitzending gemist. Vanwege de aangrijpende beelden alleen tussen 22.00 uur en 6.00 uur (leeftijdsrestrictie).

   Reply

   • facebook-profile-picture

    29 januari 2015 @ 16:31 Roel Willems

    Hoi Sicco, dank voor je reactie. De documentaire heet ‘Night will fall’ en inderdaad tijdens de door jou aangegeven tijden te bekijken.

    Reply


  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl