Melanie-van-Dongen

Melanie van Dongen over vreugde en uitdaging

Leestijd: ongeveer 7 minutes

Melanie van Dongen is een duizendpoot en niet voor een gat te vangen.
Ze is een stronteigenwijze, overgewaaide Brabo/Belg die het al ruim 15 jaar ernstig naar haar zin heeft in het Rotterdamse. Ze houdt van mooie dingen zoals kunst, design en struint kringloopwinkels af opvzoek naar schatten uit vervlogen tijden. Daarnaast pakt ze de fotocamera beet en luistert graag muziek.

Wat is de reden dat je ooit begonnen bent als muzikant?
Ik ben een laatbloeier met een vlooienmars-trauma..
Bij mij thuis zijn het toch wel behoorlijke muziekbarbaren dus daar kreeg ik het niet bepaald van mee. Ze zijn totaly into de NL-talige smartlappenellende. (moet iedereen zelf weten maar ik trek die meuk echt niet) Toen ik een jaar of 10 was heeft een moeder van een vriendinnetje me eens de vlooienmars geleerd op toetsen. Iedere dag voordat ik naar school ging deed ik de vlooienmars op het luchtorgeltje wat wij thuis hadden. Mijn moeder werd er horendol van. Ik kon het met mijn ogen dicht, ondersteboven zittend op m’n kruk enz. Heb gezeurd en gezeverd of ik aub op muziekles mocht maar helaas dat was voor sjieke mensen in haar opinie en ze vond mij ook te wispelturig en was bang dat ik het na een blauwe maandag weer voor gezien hield. Ze vonden dat ik me maar bezig moest houden met sporten en zo geschiede.

Jaren later toen het internet-tijdperk zijn aantrede deed begon bij mij pas de muziekmanie. Toen ik na 2 jaar sparen eindelijk een computer had met internetverbinding ben ik maanden niet buiten geweest omdat ik in al die jaren lijstjes met bands en muziek verzameld had en dat ALLEMAAL wilde inhalen want CD’s daar heb ik het nooit mee gehad en kon ik ook simpelweg niet betalen. Ik luisterde ALLES, had een kladblok naast mn bed liggen mocht ik iets horen op de radio wat ik wilde opzoeken enz.
Ik maakte toen nog geen muziek, dat kwam pas op mijn 25e, toen ik een kort lesje drums kreeg van een vriend. Hier raakte ik meteen zo aan verslaafd dat ik het drumstel van mijn huisgenoot kaapte iedere dag en hij debiel werd van me dus me de sleutel van zijn kamer maar gaf zodat ik kon rammelen als hij niet thuis was. Vanuit daar is het uitgegroeid.
Mijn eerste bandje was een all-girl-punkband, dit bandje was zoals je waarschijnlijk al vermoed geen lang leven beschoren. Hierna ben ik bij Road Rage een Garage-rammel-band terecht gekomen en dit houden Bart en Misja met mij, ondertussen al 5 jaar vol. Dat is voor mij enorm lang! whahahha!
Tussendoor heb ik nog in Zachte G Harde P gezeten als frontvrouw, waarmee we een album op vinyl hebben uitgebracht in 2013 met allemaal Nederlandstalige Punk nummers van eigen hand. (staan allemaal online voor de liefhebbers)
Onwijs trots ben ik op die plaat! Het is zoals er gezegd wordt net een kindje en ja dat is wel onwijs cliché..jup..
Met Zachte G Harde P ben ik vorig jaar gestopt, met Road Rage gaan we gestaag verder.
Ik heb eigelijk nooit de ambitie gehad een hele goede drumster te worden of zangeres of gitariste..dat vind ik totaal niet interessant en daar ben ik motorisch niet toe in staat ook. Ik lees geen noot en snap de ballen van de theorie.
Ik vind het gewoon een uitdaging om toffe liedjes liedjes te maken, met een kop en staart, pakkende tune of catchy refrein enz. Ik schrijf zowel NL-talige dingen als Engelstalige opgebouwd uit 3/4 akkoorden. Hoe simpeler en minimaler hoe liever! DIY en doe vooral niet teveel en lekker buiten de lijntjes kleuren enzo met het beperkte muzikale vocabulaire wat ik heb toch iets maken…..Eerlijk gezegd ben ik denk ik gewoon een extreem luie muzikant..waarom zou ik alles volfrutten als heel weinig net zo goed werkt of misschien zelfs wel beter? Dusja…dat dus.

Via haar bedrijf MeelManaged begeleid/coach ze mensen individueel en in groepen.
Mensen in hun kracht zetten, bewuster maken van zichzelf, hun keuzes en behoeften, Kennis delen, anderen motiveren en op weg helpen is wat mij drijft in het werken met mensen. Beste keuze ooit om voor mezelf te beginnen, ik wil zoveel mogelijk dingen doen waar ik met mijn hart inzit en/of ik van kan leren. Ik wil vanuit een oprechtheid en puurheid kiezen en niet vanwege geld. Idealistisch? Ja.

Is het alleen muziek of komt er meer bij kijken?
Bij een band komt veel meer kijken dan alleen spelen natuurlijk. Met Road Rage repeteren wij toch wel wekelijks ff, Gewoon om de boel lekker bij elkaar te houden en nieuwe dingen te maken. We hebben een poosje zonder gitarist gezeten en nu is gelukkig Bart alweer een jaar van de partij en kunnen we weer lekker spelen her en der. We zijn verre van commercieel ingesteld, willen doen wat we doen en vinden het leuk en dat moet vooral zo blijven.

Wat betekent muziek voor jou?
Muziek is denk ik 1 van de meest hardnekkige noodzakelijkheden die ik in m’n leven nodig heb om toch wel wat vreugde en uitdaging te ervaren. Zonder zou ik er weinig aan vinden denk ik.

Melanie van Dongen 2Wie zijn de leden van Road Rage?
Bassist/zanger; Misja van ‘t Hoog. Grondlegger van het Road Rage imperium met zijn verfijnde neus voor rammelmuziek en kraakstem de perfecte aanjager. Misja besmette mij met de legendarische band Dead Moon.

Gitarist; Bart Vermeij. Aanwinst op gitaar en een zeer relaxte gast ook nog. Snapt het gesnerp en gerammel als geen ander. Ik kende Bart van een kortstondige samenwerking in de garageband Riccardo & The Fluffers. En bij gebrek aan snaarspel hem gevraagd en tadaaa..hij houdt het al een jaar uit!

Nouja wat blijft er nog over? Idd Drums/zang en dat doe ik dus. Ik ben een uber boem-tjakker op drums. Meer doe ik niet. Mijn drumstel is volledig uitgekleedt tot het minimale. Ik heb dan ook geen kleine piemel te compenseren dat scheelt…;)
Ik zing er af en toe wat backing vocals bij en zing een paar nummers omdat dat NL-talige liedjes zijn die ik heb geschreven. We spelen Engelstalig en NL-talig door elkaar. Vinden we leuk.

Waar komt de inspiratie vandaan?
Inspiratie tja…we hebben samen gemeen dat we van kapotte, rammelende, snerpende,rauwe, krakende muziek houden waar het draait om intentie en energie en niet om, of je perfect speelt. Dus we luisteren veel oude meuk zoals oude punk, 60s garage en dat soort..

Wat is de meest bizarre plek waar je ooit hebt opgetreden, en waarom?
Met Road Rage weet ik dat niet zo goed, we speelden weleens op Kauwuh Klauwuh een Puch treffen midden in de winter.. Dat was heel tof maar niet heel bizar, vreemd of wat dan ook. In Hoorn spelen we erg graag in cafee SWAF van eigenaar Nico. Daar sta je zowat in de plee met heel je band en moet men dus door de band naar de wc gedurende het optreden en dat is echt te grappig gewoon!
Met Zachte G Harde P speelden we vorig jaar ergens in Herentals BE in een Kringloopwinkel die ook nog gewoon open was gedurende de gehele avond. Dat was hilarisch en maargoed dat we een bus bij ons hadden!

Wat brengt de toekomst?
Toekomstplannen???! Met Road Rage doen gewoon waar we zin in hebben, spelen vinden we leuk dus dat willen we meer doen. We dromen er van om een aantal nummers eens op een vinyl te zetten. Maar we moeten nog flink sparen.

Ik zelf doe eigelijk ook gewoon waar ik zin in heb. Als iets goed voelt dan doe ik het. Ik zou nog weleens een kleiner project erbij willen doen. Een duo achtig ding ofzo. Kleinere liedjes maken vind ik ook leuk. Gegadigden mogen zich melden ;)

Meer van Melanie vind je op haar Facebook profiel.

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr

  Tagged: , ,


  Roel is oprichter en eindredacteur van Retronique. Naast Retronique is hij eigenaar van het multimedia bedrijf Blend-r en gepassioneerd docent.


  'Melanie van Dongen over vreugde en uitdaging' heeft geen reacties

  Wees de eerste die durft te reageren!

  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl