2015-Jaar-van-De-Zwaan-3

Interview met Michael van Naaimachines De Zwaan

Naaimachines De Zwaan is dé referentie voor advies, herstel, onderhoud en verkoop. Alles overgoten met een prachtig sausje van nostalgie. Weet u wel, vroeger was alles beter!
Zij willen al onze bezoekers, naaiers en naaisters, maar ook gewoon nieuwsgierigen raken met het efteling-effect. Een sprookjeswinkel voor volwassenen.

Wat is de reden dat je ooit begonnen bent met Naaimachines De Zwaan?
Voor mij was het hoog tijd voor verandering. Iedereen weet intussen dat we teveel consumeren, teveel afval veroorzaken. Als ik dan zou veranderen, dan maar meteen in de goede richting. Vintage is leuk, maar het is al bij al veelal een rage. Duurzaamheid is een moto. Ik zal er altijd voor kiezen om een machine te proberen herstellen in eerste instantie. Pas als het echt nodig blijkt zal ik de ongelukkige helpen bij de keuze van een nieuwe machine. Terug gelukkig maken, zullen we maar zeggen.

Wat is de doelgroep van Naaimachines De Zwaan?
De meeste naaiers kan je in twee grote groepen onderverdelen. Dat zijn in eerste instantie de mensen die het vak nog op school geleerd hebben. En die vaak nog naaien met de eerste machine. Onlangs zag ik de factuur van een klant, gekocht in het voorjaar ’77, en dat is dan nog een relatief jonge machine geweest.
En dan heb je de jongere generatie, de beloftes. Jonge vrouwen, soms niet eens twintig jaar, en de jonge moeders. Vaak hebben deze laatste de meeste ambitie. Die willen het naaien kunnen en zijn vooral gekant tegen de prijs en kwaliteit van gekochte spullen.

Is het alleen naaien of komt er meer bij kijken?
Naaien is an sich zo moeilijk als je het zelf maken wil. Er bestaan natuurlijk machines voor elk soort specifieke handelingen. Die zijn een beetje komen overwaaien uit de industrie en zijn zeker handig. Bekijk het zo, honderd jaar terug liepen de mensen niet naakt over straat, maar werden de kleren evengoed niet uit Bangladesh overgevlogen. Mysterie, maar toch. De mensen maakten voornamelijk hun eigen kleren. Vaak was dat niet met de meest geavanceerde machines.
Vandaag de dag zijn er machines die heel wat tijd en kopzorgen uitsparen.
Naaien is vandaag de dag een pak aangenamer hierdoor.

Hoe en waarom ben je in dit vak terecht gekomen?
Enerzijds omdat ik ‘onder de mensen’ wilde zijn en anderzijds omdat duurzaamheid als mentaliteit nu toch wel aan zijn intrede moest gaan beginnen. De meeste goede monteurs zijn flink wat opgeschoten in de leeftijd en er komen er geen nieuwe meer bij. Er is dus een belangrijke rol weggelegd voor onze zaak, als we met het naaien ook niet willen verzanden in eindeloos verkwisten en weggooien.

Interview-met-Michael-van-Naaimachines-De-Zwaan

 

Wat betekenen naaimachines voor jou?
Er zijn in de afgelopen honderd en meer jaren nogal wat goede ideeën geweest en ingenieuze ontwikkelingen uitgeprobeerd. Ieder merk, ieder model had zijn nieuwigheden. Wij komen die elke dag tegen. Het fijne is de ultieme oplossing te bedenken voor elke situatie, zonder in te boeten in de werking van de machine. Soms zijn het helaas al fossielen, soms staan deze machines gewoon te popelen om aan een tweede of derde leven te beginnen..!

Waar komt de inspiratie vandaan?
Weet je, iedereen had vroeger wel iemand in de familie die naaide. In mijn geval had ik een grootoom die ‘gareel’ maakte. En af en toe ook wat huishoudelijke dingen. Het zat dus ergens wel al in de familie..

Wat is het meest memorabel herstelwerk dat je ooit hebt gedaan?
Wel, ik moet bekennen dat de price beaters me toch telkens weer in de problemen brengen. Daar valt vaak maar weinig aan te herstellen, terwijl die machines vaak nog ‘gloednieuw’ zijn. Jammer eigenlijk.
Voorts heb ik hier een machine van begin vorige eeuw. Een familiestuk. Die mensen hebben zich moeite nog geld bespaard om het te restaureren. Het onderstel, het houtwerk, alles kreeg een behandeling. Helaas is ook de volledige mechaniek uit elkaar geweest. Dat wordt dus nog wel wat vis- en giswerk om die weer aan het bollen te krijgen. Maar uiteindelijk lukt dat ook wel.

Wat zijn de toekomstplannen?
We gaan gewoon door. Ik specialiseer me in de twee uitersten. De heel oude machines, die mensen uit liefde voor de ouders, grootouders, en nog ouders willen bewaren en eren. En aan de andere kant zullen straks heel wat monteurs van de oudere generatie niet in staat zijn om de computergestuurde machines te onderhouden. En dan komt Naaimachines De Zwaan weer op de proppen.

Als specialist wil ik tot slot toch nog graag dit meegeven. Ben je echt aan een nieuwe naaimachine toe, laat je dan vooral niet misleiden. In 1977 betaalde je vlot 16.000 frank voor een machine, 400 euro zeg maar. Wees als consument realistisch en denk niet dat een goede naaimachine weinig kan kosten. Zoniet bouw je straks gewoon mee aan de grote afvalberg. Niet de bedoeling, zou ik zo zeggen. Toch..!?

Meer info: naaimachinesdezwaan.be

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr

  Tagged: , ,


  facebook-profile-picture

  Roel is oprichter en eindredacteur van Retronique. Naast Retronique is hij eigenaar van het multimedia bedrijf Blend-r en gepassioneerd docent.


  'Interview met Michael van Naaimachines De Zwaan' heeft geen reacties

  Wees de eerste die durft te reageren!

  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl