james-dean-and-natalie-wood-in-rebel

James Dean in Rebel Without a Cause (1955)

Acteur James Dean zou vandaag 84 jaar zijn geworden. Helaas overleed hij al op vroege leeftijd, 24 jaar, door een auto-ongeluk. Toch heeft hij in zijn jonge bestaan films van grote proporties afgeleverd, waaronder Rebel Without a Cause.

In Rebel Without a Cause wordt het verhaal verteld van de opstandige tiener Jim Stark, die gespeeld wordt door James Dean. Jim is net met zijn ouders verhuisd naar Los Angeles en komt op een avond in aanraking met de politie. Hij wordt namelijk gearresteerd voor openbaar dronkenschap en wordt meegenomen naar het politiebureau. Op het politiebureau wordt duidelijk dat Jim zich niet zomaar gedraagt als een opstandige tiener. Zijn familie heeft namelijk problemen. Zijn vader, gespeeld door Jim Backusen en moeder hebben vaak ruzies, meestal over Jim en hierdoor voelt Jim zich weer verraden en onrustig door.

Op Jim’s nieuwe school gaat ook niet helemaal lekker. Hij wordt het nieuwe doelwit van een pester genaamd Buzz. Jim probeert Buzz zoveel mogelijk te ontwijken, maar tijdens een schoolreisje naar de Griffith Observatory gaat het helemaal mis. Buzz daagt Jim namelijk uit een Chickie Run en gaat dood. Hierdoor zijn de vrienden van Buzz er op gebrand om Jim te pakken. Jim probeert tegelijkertijd te ontsnappen aan het tuig. Hierin krijgt hij hulp van zijn vriend Plato en vriendin Judy, die gespeeld wordt door Nathalie Wood. Ze is ook wel bekend van de film West Side Story. Helaas gaat de ontsnapping niet zo als gepland.

Rebel Without a Cause is gebaseerd op het gedachtegoed van de jongvolwassene. Hetgeen wat goed geïllustreerd is Jim’s zoektocht naar de betekenis van het leven en de generatiekloof tussen zijn ouders. James Dean, die toentertijd werd gezien als de belichaming van de opstandige jeugd, bevestigd dit nogmaals in deze film. De heersende strijd om jezelf te bewijzen komt bij de jonge personages goed naar voren. Het is dan ook niet verrassend dat regisseur Nicholas Ray de jonge acteurs en actrices zeer vrij liet in de uitwerking van hun personages. Daarnaast laat Jim Backus een sterk stukje acteerwerk zien, door Jim’s vader zo te portretteren als hetgeen waar de opstandige jeugd een hekel aan heeft. Al met al is Rebel Without a Cause vandaag de dag nog steeds relevant voor de jong volwassenen. Ook al zijn we ruim zestig jaar verder, de jonge generatie zal zich altijd blijven ontplooien en afzetten tegen de oudere generaties.

full-rebel-without-a-cause-poster

Deel dit bericht gerust!
 • Facebook
 • Twitter
 • Tumblr

  Tagged: ,


  Kaylee Kotoun is Freelance journalist en recensent


  'James Dean in Rebel Without a Cause (1955)' heeft geen reacties

  Wees de eerste die durft te reageren!

  Wil je je gedachten met ons delen?

  Your email address will not be published.

  © 2005 - 2015 Retronique.nl