style="display:block" data-ad-format="auto">

Heb je ooit iemand gezien met een nogal uitgesproken tattoo en je afgevraagd ‘waarom’? Dan ben je niet alleen. Fotograaf Ralf Mitsch deelt deze fascinatie, het idee werd jaren geleden bedacht in een studio in de Vijzelstraat in Amsterdam, waar hij Holger ontmoete. Over deze ontmoeting: “De tatoeages kruipen uit Holger’s overhemd en onmiddellijk werd er nieuw leven ingeblazen in mijn fascinatie voor deze tegenwoordig erg populaire body art.”

Ralf Mitsch vroeg hem of hij foto’s van zijn tatoeages mocht nemen

Dit moedigde hem aan om een boek te maken over het onderwerp Tattoo. Zijn zoektocht stopt niet met het fotograferen van permanente inkt op de huid van hun respectievelijke eigenaars – Ralf gaat onder hun huid om te weten te komen over de verhalen achter de tattoo’s.

Maori tribal gluren uit van onder de kraag of slangen die zich krullen rond de benen en armen. Is het een religie? een verslaving? een documentatie van iemands leven? of is het een impulsieve beslissing? dat betekend wel dat je getatoeëerd bent voor de rest van zijn / haar leven? Why I Love Tattoos bevat meer dan 50 portretten van inspirerende mensen, die vertellen over de verhalen achter hun tatoeages. Auteur / journalist Henk van Straten interviewde de talloze modellen, variërend van levende kunstwerken en voor degenen die niet veel betekenis geven aan hun tatoeages en soms zelfs lijken ze hun lichaam te gebruiken als een plakboek. Bijvoorbeeld Jordy, 24: “Ik wilde een vis, maar mijn vriend was dronken dus het lijkt meer op een torpedo “Van Straten is vooral geïnteresseerd in de verhalen achter de tatoeages door vragen te stellen als: Wat was je eerste tattoo, heb je geen spijt van, wat is je favoriete één, wat is de volgende, en wat denk je van de huidige tattoo trend?

Tegenwoordig zijn tatoeages een mode-item, gedragen door mensen uit alle lagen van de bevolking. Een persoon met tatoeages is een schilderij, vol verrassingen. Ralf Mitsch wil onder de huid kijken en ontdek de echte motivatie: gaat het over het documenteren van hun leven, of gewoon een verslaving?

Bij het lezen van het boek wordt het al snel duidelijk dat bijna alle van de tattoo modellen zijn verslaafd aan het krijgen van tatoeages. Ze gaan al nadenken over de volgende tattoo, wanneer ze net klaar zijn met de vorige. De enige strijd die een aantal van de modellen hebben is de vraag of ze hun handen, nek en gezicht en de delen die je niet kan bedekken met kleren zullen tatoeëren.. Sommigen van hen doen het niet voor hun familieleden (“Ik kon dat niet mijn moeder aan doen”, zegt 34-jarige Joram) sommige weten dat een goede baan dan wel uit den boze is. Dat is de reden waarom Hugo, volledig bedekt met tatoeages – inclusief zijn genitaliën zijn eerste “zichtbare tattoo” op 54 jarige leeftijd nam, toen hij moest stoppen met werken als gevolg van een slechte gezondheid. Maar een ‘gewone’ baan met tatoeages is mogelijk zoals Rene bewijst; ongeacht zijn blauwe lippen en kleurrijke, indian-looking masker over zijn gezicht, werkt hij bij een telecom winkel op Schiphol – of all places.

Why i Love Tattoos1

Wanneer je in het boek naar de rijke verzameling van mensen en tatoeages kijkt, dan zou je bijna vergeten dat de meeste groepen van tattoo liefhebbers een onderdeel vormen van een sub cultuur. Dus het maakt niet uit of je bij de subcultuur behoort, het boek is een rijke bron van visuele en sociale inspiratie voor iedereen.