style="display:block" data-ad-format="auto">

REPOST van 21 december 2010:

Zo nu en dan verschijnt er een mieterse langspeler als playlist in Spotify. Hier nu volume 03, de Xmas editie.
Samengesteld door Dandy Dave Andriese en voorzien van fijne liner notes.

Mocht jij je geroepen voelen ook een lijst samen te stellen dan horen/lezen we dit uiteraard graag!

Dandy Dave: Kerstplaten – in die gouden tijd dat de radiogolven nog het genoegen mochten proeven van de streling door het stemgeluid van Roel Bentz van den Berg, dweepte die laatstgenoemde er immer mee zo rond de feestdagen. Ikzelf heb er jarenlang mijn neus voor opgehaald. Evenals er in mijn wilde dagen geen televisie, ceedeespeler en kerstboom bij de huisraad gesleept werd in mijn worldfamous Paalwoning aan de Pieter de Hoochweg.
Jarenlang gold Deutsche Weihnacht und festliche Lieder van Heino als enige kerstplaat die ik in huis had, enkel vanwege de bizar mooie pop-up kerststal binnenin de uitklaphoes.
Maar sinds ik aan het hoofd sta van een zich uitbreidend gezin, heb ik de warme herinnering aan mijn eigen fijne jeugd en kindertijd liefkozend omarmd. Tegenwoordig kijk ik begin november al uit naar het moment dat ik de dennenboom met de stationkar naar huis mag rijden.
En zo is het precies gelopen met kerstplaten: sinds een paar jaar is de sectie binnen de impossante platenverzameling explosief gegroeid.

Hieronder een virtuele verzameling van het beste dat mijn kerstplatenverzameling op dit moment te bieden heeft, voor zover de geluidsfragmenten voorhanden waren op het net.

‘Retronique’s LP vol. 03 (Xmas editie)’ (via Spotify):

 HENRY MANCINI, Little Drummer Boy –HENRY MANCINI, Little Drummer Boy Mooi arrangement van deze klassieke melodie, vocalen goed gestapeld.
THE EVERLY BROTHERS, The First Noel THE EVERLY BROTHERS, The First Noel – Het allerbeste zingende broersduo uit de geschiedenis van de Country en Rock’n’Roll. Voor de puristen zogenaamd te “corny”, maar de Everlys kunnen harmonieus samenzingen zoals niemand anders dat met tweeën kan. Hun kerstplaat met de Boys Town Choir is echter niet zo heel best.
 FRANK SINATRA, The Christmas Song – Ol’ Blue Eyes The Voice croont er vakkundig op los in deze klassieker, de man is hard to beat in dit tempo en met deze intonatie.
 BRENDA LEE, Rockin’ Around The Christmas Tree – Eén van de vrolijkste kerstplaten, losjes rockend, met genoeg decembergevoel.
 PEGGY LEE, I Like A Sleighride – Het aanstekelijkste kerstliedje voor mijn dochtertje Betsy, in fonetisch Steenkolenengels zingt ze luidkeels mee vanaf openingsrefrein tot aan slotakkoord.
JOHNNY CASH, The Christmas Spirit JOHNNY CASH, The Christmas Spirit – Dit parlando getuigt ervan dat Cash als herboren Christen evengoed gehoor had kunnen geven aan zijn roeping als dominee
THE LOUVIN BROTHERS, It Came Upon A Midnight Clear THE LOUVIN BROTHERS, It Came Upon A Midnight Clear – Oerconservatief en Godvrezend zingen Charlie en Ira Louvin zeer stichtelijke kerstliederen op hun Capitol kerstelpee uit 1961. Alsof ze van de dijk in Hardinxveld komen. Mijn vrinden postzegelverzamelaars van The Ragtime Wranglers hadden de eer om Charlie Louvin te begeleiden ettelijke jaren geleden. Dat was bepaald geen pretje, want het blijkt een kleine teringdictator te wezen die Charlie.
THE POGUES with KIRSTY MacCOLL, Fairy Tale Of New York THE POGUES with KIRSTY MacCOLL, Fairy Tale Of New York – Uit de dagen dat ik het serieuze bierdrinken nog niet zo heel lang onder de knie had – in diezelfde fase echter was het verdrievoudigen van mijn leeftijd in het aantal soldaat gemaakte kouwe kletsen nog een betrekkelijk eenvoudige opgave.
 THE BEACH BOYS, Little Saint Nick – Brian Wilson en zijn naasten met het truukje dat ze heel goed beheersten.
 THE CRYSTALS, Santa Claus Is Coming To Town – Eén van de Mijlpalen onder de kerstplaten, Phil Spector zijn kerstalbum. The Wall Of Sound aangewend voor kerstsferen, vakwerk. Al zal Uncle Phil waarschijnlijk een Eenzame Kerst beleven dit jaar…..
SOLOMON BURKE, Presents For Christmas SOLOMON BURKE, Presents For Christmas – Ik boekte The Bishop in Nighttown gedurende de eerste zucht van zijn tweede asum die uitmondde in zijn wederopstanding. Trefzeker, sympathiek, heel aanwezig en een goede preker. Zeer authentieke, onvergetelijke Verschijning. Gaf me een paar onbetaalbare tips van hoe je vrouw te verwennen (om er zelf uiteindelijk beter van te worden).
 THE TEMPTATIONS, Someday At Christmas – Het enige liedje dat nog een beetje te pruimen is op deze slijmerige elpee uit 1970.
OTIS REDDING, Merry Christmas Baby OTIS REDDING, Merry Christmas Baby – Opmerkelijk hoe vaak de groten der Soul en Country van zich laten horen in mijn kerstplatencollectie. Al hebben ze gezamenlijk waarschijnlijk never nooit de kerstdis gedeeld, bij ons in Wijk 13 doen ze dat tegenwoordig dus wel.
 MILES DAVIS, Blue Xmas (To Whom It May Concern) – Voor Miles Davis werd het sowieso altijd een witte Kerst, oftie nou in Miami zat, in Afrika of in Nieuw Zeeland. Zeer coole hipster downbeat jazz vocals door zanger/pianist Bob Dorough – volgens de beste traditie van King Pleasure en Babs Gonzales. Dorough was co-auteur van Mel Tormé’s Comin’ Home, ultieme modjazz groove, en van grote invloed op vocalisten als Mose Allison.
RAY CONNIFF, The Twelve Days Of ChristmasRAY CONNIFF, The Twelve Days Of Christmas – Nog maar een koor aan prachtig gelaagde vocale arrangementen. De promiscue dame gecentreerd op de hoesfoto draagt een kerstjurkje waarbij je haar amandelen kan zien hangen. Vanaf de bovenste sport van het trapleer laten we ons vrolijk de kerstboom invallen bij het oppoetsen van de ballen en het rechtzetten van de piek.